Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Smakołyki orkiszowe

Treść

Produkty z mąki orkisz można było spróbować podczas tegorocznych dożynek, które odbyły się w środę w Ropie. Częstowało nimi Stowarzyszenie Pogranicza, które promuje projekt "Mąka orkisz prosto z młyna". Uprawę pszenicy orkisz, wysokowartościowego gatunku zboża, odpornego na niekorzystne warunki pogodowe i choroby, zaniechano w Ropie przed 40 laty. W ubiegłym roku czterech rolników obsiało nią część swoich gruntów. Na realizację programu stowarzyszenie uzyskało 15 tys. zł z Ligi Ochrony Przyrody. Na stoisku dożynkowym przygotowanym przez stowarzyszenie znalazły się najprzeróżniejsze produkty orkiszowe: chleb, podpłomyk pieczony na liściu kapusty, ciastka z mąki orkiszowej. Zaserwowano także tradycyjne regionalne smakołyki: smalec, ogórki kiszone czy miód. - Produkty z pszenicy orkisz rozeszły się dosłownie w mgnieniu oka - mówi Jolanta Jabłczyk, prezes Stowarzyszenia Pogranicza w Ropie i pracownik Gminnego Ośrodka Kultury w Ropie. - Oprócz tego przekazaliśmy nieodpłatnie ponad tonę pszenicy - orkisz rolnikom, którzy już jesienią posieją ją w swoich gospodarstwach. Ziarno trafiło do 30 osób. (MIGA) "Dziennik Polski" 2007-08-17

Autor: wa