Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Pierogi Marii Olczyk kulinarnym przebojem sezonu

Treść

- Pierś lazurowa i pierogi staropolskie przyrządzane przez Marię Olczyk z Gorlic, właścicielkę tamtejszej restauracji Laguna, komisja konkursowa półfinału III Małopolskiego Festiwalu Smaku uznała za najsmaczniejsze w kategoriach: najatrakcyjniejsze dania restauracyjne oraz gotowe dania i potrawy. Podczas niedzielnego wielkiego "smakowania" na sądeckim rynku zaprezentowało swoje potrawy 22 wystawców z całego regionu. Ich produkty oceniało nie tylko konkursowe jury, ale i mieszkańcy, którzy mieli okazję wypróbować tradycyjne przysmaki. Od jakiegoś czasu wielkim powodzeniem cieszą się te przygotowywane przez Marię Olczyk z Gorlic. Sama autorka nie ukrywa, że jej potrawy cieszą się powodzeniem, a pierogi z razowej mąki z kapustą i grzybami są kulinarnym hitem sezonu. - Ogromnie się cieszę z nagrody - tym bardziej, że udało mi się pokonałać panie z Kół Gospodyń Wiejskich, z ich wspaniałymi potrawami - mówi Maria Olczyk. - Przyznaję, że moje pierogi są ostatnio największym przebojem. Proszę sobie wyobrazić, że ludzie zamawiają tę potrawę nawet na wielkie uroczystości. Ostatnio pewien pan zaprosił z okazji 25-lecia ślubu swoją żonę na kolację przy świecach w mojej restauracji i co zamówili - pierogi. A w czym tkwi tajemnica dobrego dania? W przygotowaniu. Zawsze, przed wykonaniem potrawy, dwa dni marynuję mięso. W Nowym Sączu ogromnie wszystkim smakowały marynowane polędwiczki. I właśnie to danie oraz pasztet wykonany ze wszystkich mięs przygotuję na finał do Krakowa. A odbędzie się on na Placu Wolnica w dniach 15-16 września. (JEC) Nagrodzeni Komisja konkursowa nagrodziła wystawców w kilku kategoriach: Wyroby piekarnicze i cukiernicze: koniaczek - ciasto z kremem i galaretką z Firmy Cukierniczo Gastronomicznej "Grześ" z Nawojowej. Sery i inne przetwory mleczne: maślanka truskawkowa Gaździna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Nowego Sącza. Wędliny oraz przetwory mięsne: kabanos wieprzowy z Zakładów Mięsnych Wiesław Leśniak z Nowego Sącza.Gotowe dania i potrawy: pierogi staropolskie z restauracji Laguna z Gorlic. Miód i inne produkty: miód mniszkowy z Gospodarstwa Pasiecznego "Sądecki Bartnik" ze Stróż.Najatrakcyjniejsze danie restauracyjne: pierś lazurowa z Restauracji Laguna z Gorlic. Nagrody publiczności Sery i inne przetwory mleczne: maślanka truskawkowa Gaździna z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Nowego Sącza. Wędliny oraz przetwory mięsne: kiełbasa luksusowa z Firmy Eko Struś z Białej Niżnej. Dania gotowe: rolada z fasoli z sosem z borowików Pani Janiny Molek z Tropia. Inne produkty: masa makowa z Firmy Prospona z Nowego Sącza. Wystawcy otrzymali okolicznościowe dyplomy i nagrody. Na zdjęciu: Maria Olczyk po raz kolejny zdobyła kulinarne laury. "Dziennik Polski" 2007-07-31

Autor: wa