Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Mniej drobiu na eksport

Treść

Po dobrym początku roku przedsiębiorstwa branży drobiarskiej ograniczają eksport mięsa na unijne rynki. Jest to efekt spadku jego opłacalności z powodu malejącej wartości euro. Zdaniem dyrektora Krajowej Rady Drobiarskiej Leszka Kawskiego, Polska co prawda jest czołowym eksporterem drobiu w Europie i mamy teoretycznie dobre perspektywy handlu drobiem, ale właśnie silna złotówka powoduje, że firmy z tego tytułu osiągają coraz mniejsze dochody. Kawski zaznaczył, iż wiele zakładów z tego powodu zdecydowało się na ilościowe ograniczenie eksportu nawet o 15-25 procent. Dyrektor Krajowej Rady Drobiarskiej uważa, że aby eksport mógł wzrastać, trzeba poszukiwać sposobu obniżenia kosztów produkcji. Jednym z wyjść jest konsolidacja przemysłu przetwórczego. Taka sytuacja niepokoi hodowców, bo spadek eksportu może spowodować, że na lokalnym rynku pojawią się spore nadwyżki mięsa drobiowego. W efekcie dość wysokie ceny skupu kurcząt, indyków czy gęsi mogą drastycznie spaść. To z kolei spowodowałoby spadek opłacalności hodowli, a nawet bankructwa niektórych ferm drobiowych. MCh, PAP "Nasz Dziennik" 2008-04-12

Autor: wa