Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Kultura na talerzu

Treść

"Łemkowski smak" - pod takim tytułem 2 grudnia TVP 2 wyemituje kolejny odcinek z cyklu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza". Znany dziennikarz i znawca kuchni gotował regionalne przysmaki w Hańczowej, Ropkach i Wysowej Zdroju. Producentów popularnego programu kulinarnego zaprosiły władze gminy Uście Gorlickie, które uznały, że nagranie go właśnie tutaj będzie doskonałą formą promocji regionu. Robert Makłowicz zaproszenie przyjął i jak potem zapewniał - nie żałował. Zachwyciły go krajobrazy, miejscowa kultura, no i oczywiście kuchnia. Do gotowania przystąpił m.in. w Gościnnej Chacie, słynnej restauracji serwującej specjały kuchni łemkowskiej oraz dania z pogranicza kultur. Lokal stworzony przed pięcioma laty przez Irenę i Romana Suliczów wyrobił sobie markę. W swoim przewodniku pt. "Na widelcu" umieścił go Andrzej Bikont, drugi wielki znawca kuchni i przyjaciel Roberta Makłowicza. W Gościnnej Chacie prowadzący program poprosił o pomoc w gotowaniu Irenę Sulicz. Spod ich rąk wyszły dwie potrawy - mastyło, czyli jajecznica z litra mleka i jednego jaja, oraz tartianyki, popularny placek z tartych ziemniaków pieczony w piecu chlebowym. - Panu Robertowi Gościnna Chata bardzo się spodobała i zapewnił, że jeszcze do nas wróci - mówi Irena Sulicz. Na tym kulinarne eksperymenty się nie skończyły, bo Makłowicz znany jest z miłości do gotowania w plenerze. Dlatego swoją kuchnię rozłożył także przed pijalnią w Wysowej Zdroju, w pobliżu cerkwi w Hańczowej i na łące w Ropkach. Przed kamerami powstawał m. in. war, czyli rosół oraz pierogi z baraniną. (SZEL) "Dziennik Polski" 2007-11-20

Autor: wa